Ben je op zoek naar een interessante stage-plaats? Wellicht is een leerzame stage bij het NBSO-Texas kantoor wel iets voor jou! Lees hieronder de ervaringen van onze twee stagiaires Mark Ardesch en Elène Lenders:

 

Mark Ardesch

Gedurende het derde jaar van de Bachelor opleiding Bedrijfskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik stage mogen lopen bij het Netherlands Business Support Office (NBSO) Houston. Van september tot en met december 2016 heb ik als stagiair de diverse diensten die het NBSO aanbiedt op gebied van handelsbevordering kunnen ervaren en heb ik vier maanden het echte Amerikaanse leven kunnen ervaren in een van de grootste steden van de Verenigde Staten.

Het team. Samenwerken met drie fantastische collega’s, wonen in een geweldige stad en werken binnen een erg inspirerend kantoor heeft er toe geleid dat mijn ‘Texas-tijd’ een onvergetelijke periode is geworden. Het kantoor staat onder leiding van Saskia Pardaans, de Chief Representative. Ik heb Saskia leren kennen als een fantastisch persoon wie gedreven en gepassioneerd is in haar werk. Mariella Priem, Deputy Representative, is een erg enthousiaste en prettige collega om mee samen te werken. Mariëlle heeft als mijn stagecoach een erg belangrijke invloed gehad op mijn stageverslag, wat de Erasmus Universiteit beoordeeld heeft met een 8.0. Elene Lenders en ik begonnen in september tegelijkertijd aan onze stage bij het NBSO Houston. Naast dat Elene en ik goed met elkaar konden samenwerken, was het altijd erg gezellig om de Amerika avonturen met elkaar te delen. 

De werkzaamheden. Tijdens mijn vier maanden in Houston heb ik onderzoek gedaan naar een uitdaging binnen het NBSO-netwerk. Mijn onderzoek heeft zich namelijk gefocust rond het vraagstuk: ‘Hoe kan het NBSO Houston op een effectieve manier haar naamsbekendheid in Nederland vergroten?’. Bestaand onderzoek omtrent het NBSO-netwerk, het RVO en het Ministerie van Buitenlandse Zaken vormden de basis van mijn onderzoek. Vervolgens heb ik in samenwerking met mijn collega’s verschillende enquetes en interviews afgenomen onder medewerkers van het Buitenlandnetwerk van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en onder Nederlandse bedrijven in Texas vormden. Deze enquetes en interviews vormden aanvullende inzichten op bestaand onderzoek en hebben geleid tot een doelgericht adviesrapport. Naast het schrijven van mijn onderzoek heb ik mee mogen werken aan de dagelijkse werkzaamheden van het NBSO Houston. Zo heb ik aan verschillende zakenpartnerscans mogen meewerken en heb ik mee mogen werken aan de ontwikkeling van verschillende handels bevorderende activiteiten. Absolute hoogtepunten waren de bedrijfsbezoeken aan Nederlandse ondernemers in Texas samen met Saskia en Mariëlla.

De stad. Tot slot zou ik de stad Houston willen omschrijven als hele dynamische stad. Typisch Amerikaans kent Houston veel grote sportclubs. Mijn favoriete sportclubs van Houston zijn absoluut de Houston Dynamo’s, de Houston Rockets, de Houston Astros en de Houston Cougars. Daarnaast kent de stad de jaarlijkse Houston Rodeo en vond in februari 2017 de 51e editie van de Super Bowl in Houston plaats. Zelf woonde ik in een apartemenetencomplex in de wijk Midtown. Midtown staat bekend om de perfecte locatie, goede restaurants en geweldige nachtleven. Samen met mijn kamergenoot en studenten van de Rice University heb ik daarnaast een aantal keer de steden Austin en New Orleans bezocht, wat onvergetelijke stedentrips zijn geworden! Tot slot is Houston erg centraal gelegen, in het zuiden van Amerika dicht bij de Mexicaanse grens. Dit gaf mij de mogelijkheid om geweldige plekken als Yucatan en Miami te bezoeken.

Door enkele maanden in Houston te wonen kan iemand echt de Amerikaanse cultuur leren kennen. Sports, politiek, en contact met echte Amerikanen maakt een avontuur als stagiair bij het NBSO Houston absoluut geweldig. Houston heeft mijn hart gestolen, ik kom zeker terug!

 

Elène Lenders

Van september 2016 tot met februari 2017 heb ik stage gelopen bij het Netherlands Business Support Office in Houston, Texas. Als student in milieu economie onderzocht ik het potentieel van hernieuwbare energie in Texas en handels bevorderende mogelijkheden van het Nederlandse bedrijfsleven op dit gebied. Omdat Houston ook wel de ‘energy capital of the world’ genoemd wordt, bleek de locatie perfect. Het was ontzettend leuk en uitdagend met professionals uit het bedrijfsleven en de academische wereld meer over hernieuwbare energie in Texas te weten te komen en dit in mijn rapport te verwerken. Ik kon zelfstandig aan de slag, maar daarnaast heb ik ook inzicht in de activiteiten en doelen van het NBSO gekregen. Op het kantoor was de sfeer altijd gezellig en iedereen ondersteunde me. Ik heb het als bijzonder en uniek ervaren dat dit kleine kantoor in het grote en uitgestrekte Texas, Nederland en haar topsectoren vertegenwoordigd. Gelukkig heb ik ook veel van Texas kunnen zien en diverse en mooie steden kunnen bezoeken. Ik zal zeker ook mijn dagelijkse rit naar het kantoor missen, wat op de skyline van Houston en de aanliggende rivier uitkijkt. Al met al zou ik deze leerzame, leuke en inspirerende tijd hier nooit vergeten.