Texas: een verrassende staat

Texas is heel uitgestrekt, heeft een goed verblijfsklimaat en een grote diversiteit onder de bevolking. Maar vooral ook een gezonde markt en een koppige instelling om een goed bedrijfsklimaat te realiseren.

De staat Texas werkt hard aan het ontwikkelen en vasthouden van een ondernemersvriendelijk klimaat. De staat en de lokale overheid bieden belastingvoordelen, ondersteuning voor financiering en andere services om bedrijven te helpen bij het vestigen in Texas of te groeien.

Denk daarom aan Texas als u zich wilt vestigen in USA!

Meer dan olie en gas

Van oudsher staat Texas bekend om zijn winstgevende olie- en gasindustrie maar het is zoveel meer dan dat.

Lees hier verder >


Wonen, werken & ondernemen in Texas

Naast de vele mogelijkheden op zakelijk gebied, is het zeer aangenaam om in Texas te wonen en werken. 

Lees hier verder >


Do's and Don'ts

Wilt u zaken doen in de Verenigde Staten? Hier leest u een aantal handige tips.

Lees hier verder >

 

 


Olieraffinage & Chemische producten

Van oudsher staat Texas bekend om zijn winstgevende olie- en gas industrie. Iedereen kent de afbeeldingen van Texas met de olie boortorens. En dit is ook zeker terecht; met 32 aan energie gerelateerde bedrijven in the Fortune 500 lijst, ongeveer 100.000 werknemers en Houston als de ‘Energie hoofdstad van de wereld’ met meer dan 5000 bedrijven, is Texas nog steeds het grootste petrochemische cluster ter wereld.

Er is echter ook meer. Lerend van de olie en gas dalingen aan het begin van 1980, heeft de Lone Star State zijn economie gediversificeerd. Daardoor is de Texaanse economie minder afhankelijk geworden van olie en gas. Geleid door het officiële motto van de staat ‘Keep Texas de beacon of opportunity’, heeft Texas verschillende industrieën aangetrokken, zoal biotechnologie & levenswetenschappen, luchtvaart en computer & informatie technologie. Dit heeft ervoor gezorgd dat Texas een kennisintensieve economie is geworden en daardoor minder afhankelijk is van de grillige olieprijzen. Hoe Texas de ‘beacon of opportunity’ kan zijn en wil blijven kunt u lezen in Wonen & Werken in Texas.

Afgelopen maart alleen al kondigden drie bedrijven aan hun business naar Texas te verhuizen; McKesson Corporations naar Dallas, Pegasus Food verhuisde de fabriek naar Rockwall, gevolgd door de Zwitserse dermatologie onderneming Galderma die hun hoofdkantoor naar Forth Worth verplaatste. In de daaropvolgende twee maanden werden deze bedrijven gevolgd door BMW en Mitsubishi Heavy Industries die naar respectievelijk Galveston en Houston verhuisden.

De hoofdstad Austin biedt in toenemende mate een goede thuisbasis voor een grote variëteit aan startups. Deze expansie buiten olie en gas om maakt van Texas een van de snelst groeiende economieën, resulterend in 1.8 miljoen extra banen sinds tot nu toe.

http://gov.texas.gov/files/ecodev/TXOil.pdf

https://texaswideopenforbusiness.com/sites/default/files/06/25/15/petroleum.pdf

 

Biotechnologie & Life science

Het Texas Medical Center (TMC) is ‘s wereld grootste medische complex en is ook de thuisbasis voor ‘s werelds grootste kinderziekenhuis- The Texas Children’s Hospital- en ‘s werelds grootste ziekenhuis gespecialiseerd in kanker- MD Anderson Cancer Center. Texas heeft meer dan 3900 life science en research instellingen met ongeveer 97.600 werknemers.

Texas is leider in biotechnologie met 1200 biotechnologie- gerelateerde manufacturing en R&D instellingen en 31.000 werknemers. Daarnaast heeft Texas eveneens een leidende rol in animal en agricultural biotech als de #3 producent van producten in de agri-sector in de V.S.

Maar ook vele van de grootste spelers gespecialiseerd in medische instrumentarium en andere producten en wereldwijde farmaceutische bedrijven hebben hun hoofdvestiging in Texas.

https://texaswideopenforbusiness.com/sites/default/files/06/01/16/biotechreport.pdf

 

Energie

Vanaf het moment dat het Spindletop olieveld in 1901 is ontdekt, heeft Texas de productie van energie omarmd. De energie sector bestaat uit drie sub sectoren:

  • oil & gas exploratie en productie,
  • elektrisch/kool/nucleair stroom generatie en
  • duurzame energie generatie.

Naast het feit dat Texas ‘s lands grootste producent van ruwe olie is, is Texas ook de #1 in totale energie productie, biodiesel productie capaciteit en met het meeste potentieel tot het opwekken van zonne-energie. Texas is leidend in de V.S. als het aankomt op het opwekken van windenergie en is de #2 werkgever op het gebied van duurzame energie.

Een groot voordeel van Texas is het feit dat zij de enige staat is met een onafhankelijk elektriciteitsnet, wat ervoor zorgt dat Texas’ elektrische transmissies en de ontwikkeling van nieuwe energie los staat van federale regelgeving.

https://texaswideopenforbusiness.com/sites/default/files/06/25/15/energy.pdf

http://gov.texas.gov/files/ecodev/Renewable_Energy.pdf

 

Geavanceerde Technologie & Fabricage

De geavanceerde technologie & fabricage-industrie bestaat uit 3 sub-onderdelen:

  • nanotechnologie,
  • halfgeleiders
  • automobiel industrie

De maak- industrie biedt werk aan meer dan 899.500 Texanen, met Toyota en GM als de twee grootste werkgevers in dit gebied. Texas exporteerde voor meer dan $23.2 miljard of transport onderdelen in 2014.

https://texaswideopenforbusiness.com/sites/default/files/06/25/15/advance_tech_mfg.pdf

 

Lucht- & ruimtevaart en defensie

Texas is een van de meest belangrijke locaties in de V.S. als het gaat om de lucht- en ruimtevaart industrie met 1.300 instellingen. Texas is de #1 werkgever voor werknemers in deze industrie. Grote werkgevers zijn onder andere Boeing, Lockheed Martin, L-3 en Bell Helicopter die allen hun lucht- en ruimtevaart  fabrieken hebben in Texas.

Daarnaast zijn er 14 luchtvaart bedrijven met bedrijvigheid in Texas. Texas is de thuisbasis voor de twee hoofdkantoren van twee internationale luchtvaartmaatschappijen, Southwest en American Airlines, 2 van ‘s werelds grootste luchthavens, NASA en het wereldberoemde Johnson Space Center. Hiermee is de staat bepalend voor velen van de grootste bedrijven opererend in de lucht- en ruimtevaart industrie.

https://texaswideopenforbusiness.com/sites/default/files/06/25/15/aerospace.pdf

http://gov.texas.gov/files/ecodev/Aerospace_Report.pdf

 

Informatie & Computer Technologie

Texas is de # 2 werkgever in de V.S. in computer en video games, met meer dan 13.600 werknemers werkend in dit veld. Texas is eveneens de geboorteplaats voor de Texas Instruments rekenmachine in 1967. Texas is de thuisbasis voor meer dan 17.600 technologie bedrijven, inclusief Dell, Microsoft, Texas Instruments, HP and Cisco wat zorgt voor werkgelegenheid voor meer dan 203.700 werknemers.

Dit maakt Texas tot de op een na grootste werkgever, direct achter Californië. Met meer dan 30 van Silicon Valley’s grootste bedrijven die hun hoofdkantoren hebben gevestigd in Texas, is Texas een tweede thuis geworden voor Silicon Valley. Dankzij de excellente research & development programma’s, aantrekkelijke belastingwetgeving voor data centers, goed gekwalificeerd personeel, een goed klimaat en de centrale locatie, is Texas de ideale locatie om een data center op te richten.

Volgens de Austin Technology Council is 1/3e van alle banen in Austin gerelateerd aan de computer technology branche. Grote namen als Apple, Google en Facebook hebben in de afgelopen Jaren hun kantoren geopend in Austin. Ondernemers van zowel de oost- als de westkust van de V.S. zijn gecharmeerd van de hoofdstad van Texas als thuisbasis voor hun onderneming. Dit wordt mede ingegeven door de uitbundig aanwezige talent pool van engineers, programmeurs, ontwerpers en marketeers die graag onderdeel willen zijn van kleine start-up team om een grote impact te kunnen realiseren.

Daarnaast is de staat Texas #2 in de V.S. als het gaat om science en technologie en volgens het de National Security Agency, staat San Antonio TX op #2 als het gaat om cybersecurity, dankzij de onderwijsprogramma’s op dit gebied, het beschikbare talent en de bedrijvigheid rondom dit onderwerp.

http://gov.texas.gov/files/ecodev/IT_Report.pdf

https://texaswideopenforbusiness.com/sites/default/files/06/25/15/datacenters-web.pdf

https://texaswideopenforbusiness.com/sites/default/files/06/25/15/infotech-web.pdf

 

Logistiek  (Infrastructuur & Water)
Infrastructuur

Texas staat voor een aantal uitdagingen als het gaat om infrastructuur. Als de tweede grootste staat in de V.S. kent Texas het grootste aantal kilometers aan snelwegen en kent het 59% meer bruggen dan iedere andere staat. Ondanks dit grootste netwerk aan bruggen en wegen in Texas, is het algemeen onderhoud hieraan gedaald en zijn ook de fondsen voor dit onderhoud teruggenomen. Texas staat op de 43ste plaats als het gaat om uitgaven in de infrastructuur per hoofd van de bevolking. Volgens het 2012 Report Card for Texas’ Infrastructure, beoordelen de respondenten de helft van de infrastructuur- categorieën als onvoldoende. Texas heeft hierin dus het een en ander te verbeteren om Texas competitief en een van de snelst groeiende economieën te laten zijn.

Water

Watervoorraad is een kritiek vraagstuk voor Texas. Het grootse deel van het beschikbare water bevindt zich aan de oostzijde van de staat, terwijl de vraag het grootst is in Centraal- en West- Texas. Het Texas Water Development Board (TWDB) voorspelt dat ongeveer $212 miljard nodig zal zijn om er voor te zorgen dat er in 2060 voldoende water beschikbaar is, maar ook voor het verzamelen van afvalwater en een aantal projecten om overstromingen te voorkomen. Er zijn 725 significant gevaarlijke dammen (met potentiele levensbedreigende schade) die geen reguliere inspecties of onderhoud ondergaan.

Texas heeft nog steeds geen onderhoudsplan dat door de hele staat wordt gedragen en is nog geen deelnemer van het National Flood Insurance programma. Texas leidt de V.S. als het aankomt op het aantal dollars dat betaald wordt aan claims ten gevolge van overstromingen. Naast leningen tegen een lage rente en kleine subsidies heeft Texas geen goede infrastructuur om overstromingen the controleren. Ondanks het feit dat in de laatste paar jaar twee belangrijke wetsvoorstellingen zijn aangenomen door de kiezers in Texas, die toestaat dat jaarlijks miljarden dollars aan sales taxes wordt gestopt in het State Highway Fund, moet er nog een hoop gebeuren om de infrastructuur in Texas te verbeteren. Dit creëert dus zeker goede kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven op dit gebied.

http://www.infrastructurereportcard.org/wp-content/uploads/2013/02/2012-Texas-Report-Card-FINAL.pdf

 

Creatieve Industrie

De creatieve industrie is de vitale economische motor van Texas. De creatieve industrie omvat alles van de ontwikkeling van videogames, muziek-industrie, film, kunst tot aan marketing activiteiten. De creatieve sector in totaal biedt werk aan ongeveer 730.000 innovatie werknemers in goede, hoogbetaalde banen.

Kunst in het bijzonder is erg belangrijk in Texas en creëert zo’n $5.1 miljard van de economie van de staat en zorgt jaarlijks voor $320 miljard aan belastinginkomsten. Er zijn 10.000 kunst en cultuur gerelateerde ondernemingen gevestigd in Texas, wat werk biedt aan bijna 120.000 werknemers. Volgens het onderzoek uitgevoerd door de Office of the Governor, Economic Development en Tourism, is kunst en cultuur een van de belangrijkste redenen dat bezoekers naar Texas komen. 3 van de top 12 activiteiten die niet-Texaanse bezoekers doen zijn kunst (musea, exhibitions), cultuur (concerten/theater/dance) en festival gerelateerde activiteiten. Bekendheid met kunst en cultuur wordt sterk ondersteund door de Texanen, wat er in resulteert dat kunst en cultuur volledig verweven zit in het onderwijsprogramma en organisaties als Texas cultural trust en Texas Commission of the arts bestaan. Welk onderdeel van de creatieve industrie waar tot bloei komt, verschilt per stad.

Zo is bijvoorbeeld Austin bekend om zijn muziek-industrie met vele live bands op de straten en het jaarlijkse SXSW festival, terwijl de Houston ballet academy wereldberoemd is. De creatieve industrie dankt haar bestaan voornamelijk aan private investeerders en de sterke fondsenwerving die rondom deze industrie bestaat.

Daarnaast staan Austin en San Antionio bekend om de omvangrijke hoeveelheid van jaarlijkse start-ups in de creatieve sector. Vooral Austin verkrijgt steeds meer de status als een hub for status (ook wel Silicon Valley’s tweede thuis genoemd), met de meeste startups per capita in de V.S. Beide steden hebben een bloeiend ecosysteem for startups waar grote ondernemers communities dienen als een broedplaats voor het opbouwen van nieuwe bedrijven. In zogenaamde ‘co-working’ plaatsen werken ondernemers, investeerders, technici, ontwikkelaars, makers en creativelingen samen en fungeren ze als mentor voor elkaar.

Voorbeelden van deze co-working plaatsen zijn Geekdom (http://geekdom.com/in San Antonio en Capital Factory in Austin (https://capitalfactory.com/). Bij Captal Factory verzamelen zich iedere avond een paar honderd engineers en programmeurs om elkaar te ontmoeten, events bij te wonen of deel te nemen aan hack-a-tons. Ook Houston is steeds meer aan een start-up accelerend imago aan het bouwen. Dit doen zij onder andere door ‘co-working’ plaatsen zoals TMCx http://www.tmcinnovation.org/tmc-x/voor start-ups in het medische veld en Houston Technology Center http://www.houstontech.org/voor start-ups gerelateerd aan de technische industrie.

Aan de MC Combs School of Business van de Universiteit van Texas (UT) is een speciaal onderwijsprogramma dat zich er op richt om van studenten ondernemers te maken en hen helpt om aan startkapitaal te komen.