Een paar praktische inzichten


Donderdag, 26 oktober 2017 | Locatie: NBSO


Samen met Houthoff heeft NBSO een lunchbijeenkomst georganiseerd over de praktische aspecten van het Nederlandse systeem van groepsvorderingen (class action) en de gevolgen daarvan voor dergelijke vorderingen in de Verenigde Staten. Nadat Harvey Houston heeft getroffen, wordt het duidelijk dat er een verhoogd risico bestaat voor Amerikaanse en internationale bedrijven om betrokken te raken in een class action. Albert Knigge, directeur van Houthoff, is gespecialiseerd als verdediger in dergelijke geschillen. Tijdens de bijeenkomst heeft hij de dreigingen maar ook kansen besproken van de groepsvorderingen volgens Nederlands recht.

Sinds de zaak 'Morrison - National Australia Bank' zijn buitenlandse investeerders op zoek naar jurisdicties, die niet onder het Amerikaanse vallen, om hun collectieve vorderingen te voeren. Ze hebben ontdekt dat het Nederlandse rechtssysteem één van de meest liberale stelsels in Europa is en kansen biedt voor dergelijke vorderingen. 

Sinds 2005 is een aantal grensoverschrijdende schikkingen getroffen en goedgekeurd door de Nederlandse rechtbanken. Op dit moment is er een wetsvoorstel in behandeling waarbij het mogelijk wordt om een opt-out gebaseerde schadevergoeding te eisen namens een groep, ongeacht het soort claim en de woonplaats van de leden van de groep die vertegenwoordigd worden. 

Heeft u vragen over het Nederlandse systeem van groepsvorderingen, dan kunt u contact opnemen met Carmen Bakas. Zij vertegenwoordigt het advocatenkantoor Houthoff, gevestigd in Houston: + 1 713 335 01 39 of stuur een e-mail: c.bakas@houthoff.com.

 

December 20, 2017 Categories: Juridisch

Comments